Toekomstige evenementen

 1. Kerkdienst Petrus & Pauluskerk

  25 augustus 09:30
 2. Kerkdienst Vredekerk

  25 augustus 09:30
 3. Kerkdienst Vredekerk

  1 september 09:30
 4. Kerkdienst Jacobuskerk

  1 september 09:30
 5. Kerkdienst Vredekerk

  8 september 09:30
 6. Kerkdienst Mariakerk ‘t Zandt

  8 september 09:30
 7. Kerkdienst Andreaskerk

  8 september 19:00
 8. Kerkdienst Vredekerk

  15 september 09:30
 9. Kerkdienst Donatuskerk

  15 september 09:30
 10. Kerkdienst Vredekerk/Mariakerk ‘t Zandt

  22 september 09:30

2019-03 onder de toren

Eigenlijk sta ik op het standpunt dat een domie niet teveel over partijpolitiek moet zeggen. Een domie is hierin net zoiets als een koning, natuurlijk is hij politiek betrokken maar hij staat boven de partijen. Maar na de grote verkiezingsoverwinning van het Forum voor Democratie lees ik zoveel religieuze verwijzingen in de toespraak van de leider van het Forum – en in het commentaar daarop – dat ik het niet kan laten. Thierry Baudet wordt messias genoemd, en wat hij zegt is een heilsleer. Hij spreekt over ‘de wederopstanding’ en zegt: ‘op die rots gaan wij onze zuil bouwen’. Dan ben je zeker wel in Bijbelse taalvelden verzeild geraakt. Hij spreekt ook over een spiritueel vacuüm waarin Nederland verkeert. En dan de kritiek op de machthebbers – ‘we worden ondermijnd door onze bestuurders’ –  past stevige taal ook niet bij een messias?

Maar dat ontkennen van de feiten over de opwarming van de aarde – ik weet niet of een messias het zich kan veroorloven zijn leer op valse feiten te baseren. En kun je zomaar universiteiten en journalisten wegzetten als ‘mensen die ons ondermijnen’, zoals Baudet doet? Wie zijn die ‘ons’ eigenlijk?

In ieder geval is Thierry Baudet succesvol, hij heeft nu al meer dan een miljoen aanhangers. Dat is toch wel een staaltje van goede werving, kon de kerk dat maar zo goed!

Over die aanhangers lees ik dat zij een groot wantrouwen koesteren tegen de overheid, dat zij zich zorgen maken over hun inkomen en over Zwarte Piet. Onwillekeurig moet ik denken aan dat spirituele vacuüm. En ook aan wat Matteus schrijft over Jezus (9:36): “Toen Jezus de mensenmenigte zag, voelde hij medelijden met hen, omdat ze er uitgeput en hulpeloos uitzagen, als schapen zonder herder.” Even later zit hij met hen brood te delen en te eten. Zou Baudet ook medelijden met de mensen voelen, zou hij ook delen en samen eten met zijn aanhangers?

domie Tjalling

image_pdfimage_print

Bijbelvers van de dag

De Heer is niet traag met het nakomen van zijn belofte, zoals sommigen menen; hij heeft alleen maar geduld met u, omdat hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat.