Provider activiteiten

image_pdfimage_print

Groep voor Ontmoeting en Gesprek
Ben je twintiger, dertiger, veertiger, vijftiger – dan ben je van harte welkom op de Groep voor Ontmoeting en Gesprek. De naam zegt al wat we zo ongeveer doen. Eens in de maand komen we samen om elkaar te ontmoeten en daarbij een avond te praten over geloof, Bijbel en ons leven. Dat gaat altijd in een informele sfeer. De groep bestaat uit zo’n vijftien deelnemers, maar we komen meestal samen met z’n zevenen of achten. Want iedereen heeft het druk met van alles.

Vanaf september staat een aantal keer Lernen met Lev centraal, Bijbel lezen met behulp van Joodse bronnen. Het leuke daaraan is dat het weinig voorbereiding vraagt en veel gesprek oplevert. Het is ook niet moeilijk, iedereen kan meedoen en deelnemen aan het gesprek.

De data voor het najaar zijn: 1 september, 4 oktober, 2 november, 28 november.

Op donderdag 1 september beginnen we dus weer, dit keer bij Hilde op Zorgvlijt 3 in Loppersum.

Voor informatie: ds Tjalling Huisman, 0596 57 13 93 / tjhuisman@kpnplanet.nl

Tweedaagse wandeling
Het afgelopen jaar hebben we een middag gewandeld op het Jacobspad, van Uithuizen naar Zeerijp. Het komend jaar willen we twee dagen gaan wandelen, op het Pieterpad. Het Pieterpad is geen pelgrimspad, maar daarmee willen we zeker niet het idee van een wandeling met betekenis opgeven. Integendeel, al wandelend kun je juist belangrijke dingen met elkaar gaan delen. Dat willen we dan ook zeker gaan doen.

We beginnen op vrijdag 23 juni 2017, laat in de middag: met de auto vertrekken we naar Pieterburen. Die avond lopen we de eerste etappe van het Pieterpad, naar Winsum. In Winsum overnachten we in trekkershut of in tent. Na het ontbijt vertrekken we op zaterdag voor de tweede etappe van het Pieterpad naar Groningen. Daar eten we gezamenlijk (low budget) en daarna gaan we weer naar huis. De kosten proberen we zo laag mogelijk te houden; als de kosten toch een sta-in-de-weg vormen om mee te kunnen, dan is er een subsidie mogelijk.

Opgave en informatie: Ton Werkman (antonwerkman@kpnmail.nl; 0596 57 19 82) of Tjalling Huisman (tjhuisman@kpnplanet.nl; 0596 57 13 93).

Film en kerkdienst
Ook dit jaar is er weer een combi van film en kerkdienst.

De kerkdienst vindt plaats op zondagmorgen 12 februari in de Petrus en Pauluskerk.

De film bestaat dit jaar uit een serie films over het leven van Jezus. Ze worden getoond op verschillende vrijdagavonden vanaf januari tot april. We willen proberen in de kerkdienst de films aan de orde te stellen onder de titel Beelden van Jezus. Dat doen we overigens wel zo dat wie de films niet gaat bekijken, ook verrijkt kan worden door de dienst.

Vragen die aan de orde komen: welke Jezusbeelden kom je tegen in de films over zijn leven? Wat is mijn beeld van Jezus? Hoe wordt dat bepaald door mijn eigen leefwereld?

De data van de filmavonden staan te lezen in het stukje daarover.

Melson Zwerver en Tjalling Huisman

Beelden van Jezus:  Een serie van vier films over Jezus
Ook komend seizoen worden er weer enkele films vertoond in de grote zaal van de Vredekerk in Loppersum. Alle films staan in het teken van Jezus. We zullen zien hoe vier verschillende filmmakers uit vier verschillende decennia het levens- en stervensverhaal van Jezus hebben verfilmd. Na afloop van elke film is er ruim gelegenheid om na te praten.

13 januari: King of Kings (1925)
Spektakelregisseur Cecil B. DeMille (ook bekend van zijn The Ten Commandments, met Charlton Heston als Mozes) bleef met zijn verfilming zeer dicht bij de Bijbelteksten – letterlijk, want alle gesproken teksten zijn citaten uit de Bijbel.

10 februari: Het evangelie naar Matteüs (1964)
De Italiaanse regisseur Pasolini gooide het in de jaren 60 over een heel andere boeg. Bij hem geen megadecors en stralenkransen, maar onervaren acteurs en realistische landschappen.

Twee dagen later staat de kerkdienst in de Petrus en Pauluskerk geheel in het teken van ‘Beelden van Jezus’; zie elders in dit boekje.

10 maart: The Last Temptation of Christ (1988)
Regisseur Martin Scorsese probeerde jarenlang zijn eigen verfilming van het lijdensverhaal van de grond te krijgen. Uiteindelijk lukte het hem, en hoe. De film zorgde in de jaren 80 voor veel ophef vanwege het portret van een diep-menselijke Jezus, inclusief menselijke twijfels.

7 april: Jesus Christ Superstar (1973)
Als u geen kaartje hebt kunnen bemachtigen voor het theaterspektakel in Martiniplaza, is de filmversie van deze musical een prima alternatief. Klassiek geworden liedjes en een hippie-achtige Jezus zorgen voor een mooie afsluiting van dit filmseizoen.

Alle films beginnen om 19:45 uur. Entree is gratis.

Meer informatie:
Melson Zwerver
melson@melson.nl
0596-851382
Jong en oud koken samen
Op zaterdag 21 januari 2017 zijn wij van plan samen te gaan koken. Wij zoeken hiervoor mensen die in hun huis met een kleine groep (2 à 3 mensen) de maaltijd willen voorbereiden. Het plan is om vanaf 16 uur te gaan voorbereiden en rond 18 samen te gaan eten in de zaal van de Vredekerk.
Lijkt u/je dit leuk? Geef dan a.u.b. of bij u/jou thuis gekookt kan worden of dat u/je alleen wilt helpen.
Om overzicht te houden over de verschillende gerechten, willen wij graag dat u/jij opgeeft wat u wilt gaan maken.
De door u/jou gemaakte kosten worden vergoed.

Opgave kan tot 7 januari 2017 bij:
Siska Sennema: siskasennema@hotmail.com
Aafke Komdeur: beowulfberengar@ziggo.nl[:en]

Jacobswandeling voor 55 plus

Er kan nogal wat gebeuren met je geloof, met je beleving van het leven als je wat ouder wordt. Als je werk stopt of je stopt met werken, als je kinderen het huis uit zijn, als het dagelijkse ritme waaraan je jaren gewend was opeens verandert. Dan kunnen er veel vragen opkomen. Deze vragen krijgen een plaats in de Jacobuswandeling voor 55 plussers. We maken een wandeling van ongeveer 15 kilometer van Uithuizen naar Zeerijp, het eerste stuk van het Jacobuspad. Aan het begin en het einde van de wandeling is er een eenvoudige viering met veel stilte. Tijdens de wandeling zijn er tussenstops, maar is er vooral gesprek aan de hand van de vraag die ieder voor onderweg meekrijgt. We sluiten af met een gezamenlijk maaltijd.

We beginnen om 14.00 uur in Uithuizen en sluiten om ongeveer 20.00 uur de maaltijd in Zeerijp af.

Datum: zaterdag 21 mei (als het dan erg slecht weer is, wandelen we op de reservedatum vrijdag 27 mei).

Kosten: een gift naar eigen inzicht na de maaltijd.

Opgave en informatie: Ton Werkman (antonwerkman@kpnmail.nl; 0596-571982) of

Tjalling Huisman (tjhuisman@kpnplanet.nl; 0596-571393).

 Tweedaagse Jacobuswandeling voor jongeren

In het weekend van 25 en 26 juni 2016 gaan we met een groep jongeren van 16-19 jaar twee dagen wandelen van Loppersum naar een bijzondere bestemming. Onderweg zullen we verschillende kerken en kerkjes aandoen. Er is ruimte voor bezinning, maar uiteraard ook voor spel en ontspanning. Halverwege de route slaan we onze tenten op, koken we een potje en zingen tot diep in de nacht liedjes rond het kampvuur. Een ideale manier om je zomervakantie te beginnen!

Verdere details volgen later in het seizoen, maar enthousiastelingen kunnen zich nu alvast opgeven bij Hugo Beukema, Hans Middel, Tjalling Huisman of Melson Zwerver.

Groep voor ontmoeting en gesprek

Ben je een twintiger, dertiger, veertiger, vijftiger – dan ben je van harte welkom op de Groep voor Ontmoeting en Gesprek. De naam zegt al wat we zo ongeveer doen. Eens in de maand komen we samen om elkaar te ontmoeten en daarbij een avond te praten over geloof, Bijbel en ons leven. Dat gaat altijd in een informele sfeer. De groep bestaat uit zo’n vijftien deelnemers, maar we komen meestal samen met z’n zevenen of achten. Want iedereen heeft het druk met van alles.

Vanaf september staat een aantal keer Lernen met Lev centraal, Bijbel lezen met behulp van Joodse bronnen. Het leuke daaraan is dat het weinig voorbereiding vraagt en veel gesprek oplevert. Het is ook niet moeilijk, iedereen kan meedoen en deelnemen aan het gesprek.

De data voor het najaar zijn: 1 september, 4 oktober, 2 november, 28 november.

Op donderdag 1 september beginnen we dus weer, dit keer bij Hilde op Zorgvlijt 3 in Loppersum.

Voor informatie: ds Tjalling Huisman,

0596 57 13 93 / tjhuisman@kpnplanet.nl

 

Film en kerkdienst

De formule ‘uit eten en daarna naar de film’ is een bekende, de formule ‘naar de kerk en daarna naar de film’ is minder verspreid. Toch willen wij u / jullie dit aanbieden. De kerkdienst vindt plaats op de vaste zondagmorgen, de film vindt plaats op vrijdagavond daarna. We willen proberen het thema van de film een plaats te geven in de viering; overigens wel zo dat wie de film niet wil gaan bekijken, ook verrijkt kan worden door de dienst.

De eerste film waarmee we deze formule uitproberen, is Vision, uit het leven van Hildegard van Bingen van regisseur Margarethe von Trotta. Hildegard von Bingen leefde van 1098 tot 1179 in Duitsland. Als abdis (overste) van een Benedictijns klooster heeft zij grote invloed gehad op wetenschap en mystiek. De visioenen die zij als mystica ontving, schreef zij op en veel van haar werk is bewaard gebleven. Ook componeerde zij klassieke muziek. Zij is in 2012 door de Rooms Katholieke kerk heilig verklaard. Het past goed in deze novembermaand van Allerheiligen en Allerzielen om aandacht aan haar leven te besteden.

Op 8 november is de dienst in de Donatuskerk in Leermens, op 13 november is er de mogelijkheid om in de Vredekerk te komen kijken naar de film Vision (zie filmoverzicht).

Melson Zwerver en Tjalling Huisman

 Filmvoorstellingen

Net als vorig jaar zal er ook dit seizoen weer een aantal films met een gemeenschappelijk thema worden vertoond. De opzet van de avonden is dezelfde als de afgelopen jaren: een korte inleiding, een boeiende film, en dan napraten onder het genot van een glas wijn. Meestal zijn de discussies na afloop even interessant als de film zelf. En hoewel het interessant is om te zien hoe verschillende filmmakers uit verschillende perioden dit thema uitwerken, staan de films los van elkaar, dus het geeft niet als u er eentje mist.

Thema 1: Heiligen

Elke wereldgodsdienst kent ze: heiligen, mannen en vrouwen die door hun ervaringen of karakter meer van het goddelijke hebben meegekregen dan de rest van ons. In deze reeks films staan we stil bij twee heilige vrouwen uit het katholicisme en twee heilige mannen uit het boeddhisme.

11 september: Kundun (1997), over de Dalai Lama van Tibet.

09 oktober: La passion de Jeanne d’Arc (1928)

13 november: Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen (2009), met de zondag ervoor een kerkdienst n.a.v. deze film, zie elders in dit boekje.

11 december: Siddhartha (1972), over de Boeddha, naar de roman van Hermann Hesse.

Het thema en de titels van de tweede reeks zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt, maar u kunt de data alvast noteren in uw agenda: 12 februari, 11 maart, 1 april en 13 mei.

De avonden beginnen steeds om 19:45 uur en vinden plaats in de Vredekerk. Opgave is niet nodig – u bent van harte welkom!

Melson Zwerver, tel. 0596-851382, e-mail melson@melson.nl

 Jong en oud koken samen

Samen een maaltijd bereiden en die vervolgens nuttigen: het is een ideale manier om met elkaar in gesprek te komen. Eén groep jongeren en één groep ouderen (u mag zelf uitmaken of u tot één van beide categorieën hoort) gaan in de tijd rond Pinksteren (mei 2016) samen in de keuken aan de slag om een lekkere maaltijd klaar te maken. Tijdens het koken en het eten is er ruime gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Zin om mee te doen? U kunt zich opgeven bij Melson Zwerver, tel. 0596-851382, e-mail melson@melson.nl[:de]

Jacobswandeling voor 55 plus

Er kan nogal wat gebeuren met je geloof, met je beleving van het leven als je wat ouder wordt. Als je werk stopt of je stopt met werken, als je kinderen het huis uit zijn, als het dagelijkse ritme waaraan je jaren gewend was opeens verandert. Dan kunnen er veel vragen opkomen. Deze vragen krijgen een plaats in de Jacobuswandeling voor 55 plussers. We maken een wandeling van ongeveer 15 kilometer van Uithuizen naar Zeerijp, het eerste stuk van het Jacobuspad. Aan het begin en het einde van de wandeling is er een eenvoudige viering met veel stilte. Tijdens de wandeling zijn er tussenstops, maar is er vooral gesprek aan de hand van de vraag die ieder voor onderweg meekrijgt. We sluiten af met een gezamenlijk maaltijd.

We beginnen om 14.00 uur in Uithuizen en sluiten om ongeveer 20.00 uur de maaltijd in Zeerijp af.

Datum: zaterdag 21 mei (als het dan erg slecht weer is, wandelen we op de reservedatum vrijdag 27 mei).

Kosten: een gift naar eigen inzicht na de maaltijd.

Opgave en informatie: Ton Werkman (antonwerkman@kpnmail.nl; 0596-571982) of

Tjalling Huisman (tjhuisman@kpnplanet.nl; 0596-571393).

 Tweedaagse Jacobuswandeling voor jongeren

In het weekend van 25 en 26 juni 2016 gaan we met een groep jongeren van 16-19 jaar twee dagen wandelen van Loppersum naar een bijzondere bestemming. Onderweg zullen we verschillende kerken en kerkjes aandoen. Er is ruimte voor bezinning, maar uiteraard ook voor spel en ontspanning. Halverwege de route slaan we onze tenten op, koken we een potje en zingen tot diep in de nacht liedjes rond het kampvuur. Een ideale manier om je zomervakantie te beginnen!

Verdere details volgen later in het seizoen, maar enthousiastelingen kunnen zich nu alvast opgeven bij Hugo Beukema, Hans Middel, Tjalling Huisman of Melson Zwerver.

Groep voor ontmoeting en gesprek

Ben je een twintiger, dertiger, veertiger, vijftiger – dan ben je van harte welkom op de Groep voor Ontmoeting en Gesprek. De naam zegt al wat we zo ongeveer doen. Eens in de maand komen we samen om elkaar te ontmoeten en daarbij een avond te praten over geloof, Bijbel en ons leven. Dat gaat altijd in een informele sfeer. De groep bestaat uit zo’n vijftien deelnemers, maar we komen meestal samen met z’n zevenen of achten. Want iedereen heeft het druk met van alles.

Vanaf september staat een aantal keer Lernen met Lev centraal, Bijbel lezen met behulp van Joodse bronnen. Het leuke daaraan is dat het weinig voorbereiding vraagt en veel gesprek oplevert. Het is ook niet moeilijk, iedereen kan meedoen en deelnemen aan het gesprek.

De data voor het najaar zijn: 1 september, 4 oktober, 2 november, 28 november.

Op donderdag 1 september beginnen we dus weer, dit keer bij Hilde op Zorgvlijt 3 in Loppersum.

Voor informatie: ds Tjalling Huisman,

0596 57 13 93 / tjhuisman@kpnplanet.nl

 

Film en kerkdienst

De formule ‘uit eten en daarna naar de film’ is een bekende, de formule ‘naar de kerk en daarna naar de film’ is minder verspreid. Toch willen wij u / jullie dit aanbieden. De kerkdienst vindt plaats op de vaste zondagmorgen, de film vindt plaats op vrijdagavond daarna. We willen proberen het thema van de film een plaats te geven in de viering; overigens wel zo dat wie de film niet wil gaan bekijken, ook verrijkt kan worden door de dienst.

De eerste film waarmee we deze formule uitproberen, is Vision, uit het leven van Hildegard van Bingen van regisseur Margarethe von Trotta. Hildegard von Bingen leefde van 1098 tot 1179 in Duitsland. Als abdis (overste) van een Benedictijns klooster heeft zij grote invloed gehad op wetenschap en mystiek. De visioenen die zij als mystica ontving, schreef zij op en veel van haar werk is bewaard gebleven. Ook componeerde zij klassieke muziek. Zij is in 2012 door de Rooms Katholieke kerk heilig verklaard. Het past goed in deze novembermaand van Allerheiligen en Allerzielen om aandacht aan haar leven te besteden.

Op 8 november is de dienst in de Donatuskerk in Leermens, op 13 november is er de mogelijkheid om in de Vredekerk te komen kijken naar de film Vision (zie filmoverzicht).

Melson Zwerver en Tjalling Huisman

 Filmvoorstellingen

Net als vorig jaar zal er ook dit seizoen weer een aantal films met een gemeenschappelijk thema worden vertoond. De opzet van de avonden is dezelfde als de afgelopen jaren: een korte inleiding, een boeiende film, en dan napraten onder het genot van een glas wijn. Meestal zijn de discussies na afloop even interessant als de film zelf. En hoewel het interessant is om te zien hoe verschillende filmmakers uit verschillende perioden dit thema uitwerken, staan de films los van elkaar, dus het geeft niet als u er eentje mist.

Thema 1: Heiligen

Elke wereldgodsdienst kent ze: heiligen, mannen en vrouwen die door hun ervaringen of karakter meer van het goddelijke hebben meegekregen dan de rest van ons. In deze reeks films staan we stil bij twee heilige vrouwen uit het katholicisme en twee heilige mannen uit het boeddhisme.

11 september: Kundun (1997), over de Dalai Lama van Tibet.

09 oktober: La passion de Jeanne d’Arc (1928)

13 november: Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen (2009), met de zondag ervoor een kerkdienst n.a.v. deze film, zie elders in dit boekje.

11 december: Siddhartha (1972), over de Boeddha, naar de roman van Hermann Hesse.

Het thema en de titels van de tweede reeks zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt, maar u kunt de data alvast noteren in uw agenda: 12 februari, 11 maart, 1 april en 13 mei.

De avonden beginnen steeds om 19:45 uur en vinden plaats in de Vredekerk. Opgave is niet nodig – u bent van harte welkom!

Melson Zwerver, tel. 0596-851382, e-mail melson@melson.nl

 Jong en oud koken samen

Samen een maaltijd bereiden en die vervolgens nuttigen: het is een ideale manier om met elkaar in gesprek te komen. Eén groep jongeren en één groep ouderen (u mag zelf uitmaken of u tot één van beide categorieën hoort) gaan in de tijd rond Pinksteren (mei 2016) samen in de keuken aan de slag om een lekkere maaltijd klaar te maken. Tijdens het koken en het eten is er ruime gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Zin om mee te doen? U kunt zich opgeven bij Melson Zwerver, tel. 0596-851382, e-mail melson@melson.nl