Hoe wijd ik mijn leven aan God?

image_pdfimage_print

Uitgangspunt van deze cursus is dat het velen, gelovigen en ongelovigen, niet (meer) duidelijk is waarom je jouw leven aan God zou wijden. En natuurlijk vooral: dat het niet (meer) duidelijk is wat dat inhoudt!

Vanuit gevestigde kerkelijkheid wordt geklaagd over het gebrek aan bereidheid om tot de kerkenraad toe te treden, naar de kerk te gaan enzovoort. Men ervaart een onbegrepen gebrek aan motivatie voor kerkelijke functies en verantwoordelijkheden. Men leest daaraan ook een gebrek aan geloof af. Ooit was het zo dat je als kind gedoopt werd, dat je als onderdeel van je volwassenwording belijdenis deed en dat je dan, als je gevraagd (= geroepen door God!) werd, ouderling of diaken werd.

Zo werkte het in de tijden van ‘gewoontechristendom’. Die tijden zijn voorbij. Ik kom geregeld mensen tegen die niet of nauwelijks (meer) in de kerk komen, maar wel op hun eigen wijze in God geloven. Voor hen is geloof zo persoonlijk (of individueel) geworden dat het niet automatisch (meer) duidelijk is hoe hen dit verbindt met anderen.

Volgens mij is het heel belangrijk om uit te wisselen wat het betekent om in God te geloven en om te zien welke consequenties dat heeft voor jouw persoon en leven. Daar kleven persoonlijke en sociale aspecten aan. Daar kleven traditionele en moderne overwegingen aan.

We nemen in deze cursus de vrijheid om uit te wisselen hoe we er individueel voor staan: “… waar de Geest van de Heer is, daar is vrijheid.” (2 Korintiërs 3,17) Het gaat er niet om onszelf of elkaar te beoordelen of iets op te leggen. Tegelijkertijd stellen we onszelf en elkaar de vraag hoe we voorbij de vrijblijvendheid komen: “Wanneer iemand mij liefheeft zal hij zich houden aan wat ik zeg …” (Johannes 14,23a). Waar het op aankomt is: welke geloofsgemeenschap vormen wij? Hoe geven wij vorm aan het lichaam van Christus?

De cursus:
Data: 14 februari en 7 maart 2018
Inleider: ds. Gerard Knol
Plaats: Gebouw Irene (Hereweg 25 te Bierum)
Aanvang: 20.00 uur
Opgave: gerardknol02@gmail.com