Toekomstige evenementen

 1. Vergadering cluster Hogeland-Oost

  20 maart 20:00
 2. Wandelen met God

  21 maart 19:30 - 21:30
 3. Pastor S. Standhardt komt langs

  21 maart 20:00
 4. Kerkdienst Vredekerk

  24 maart 09:30
 5. Kerkdienst Jacobuskerk

  24 maart 09:30
 6. Soulfulness, veertigdagenavonden

  25 maart 19:30 - 21:30
 7. Ron Jans komt langs

  28 maart 20:00
 8. Kerkdienst Vredekerk

  31 maart 09:30
 9. Kerkdienst Donatuskerk

  31 maart 09:30
 10. Soulfulness, veertigdagenavonden

  1 april 19:30 - 21:30

2019-02 Onder de toren

Ik las ergens iets over de veranderende kijk op ‘de dominee’ in onze kerk en maatschappij. Ooit was de dominee letterlijk en figuurlijk een heer. Een echt baasje dus, die thuishoorde tussen de kopstukken van de samenleving. Tegenwoordig zit een dominee wat betreft maatschappelijk aanzien op het niveau van zeg maar de bakker. Zoals de bakker dat elke dag doet, bereidt de dominee voor de zondag een voedzaam baksel. Als het brood van de bakker je niet meer smaakt, koop je het wel bij de supermarkt. Zo is het ook bij de dominee: als het brood van de zondagmorgen je niet meer smaakt, ga je liever shoppen op de markt van welzijn en geluk.

Het beroep van dominee wordt wel bekeken vanuit drie gezichtspunten: je hebt de professie, de persoon en het ambt. De professie is wat je geleerd hebt aan beroepsvaardigheden, het heeft te maken met je opleiding. Het ambt is iets dat je aangereikt krijgt, door anderen en van boven wordt je in het ambt gesteld. De persoon is natuurlijk wie je zelf bent.

Ooit was het ambt belangrijk, door het ambt was de dominee bijzonder. Tegenwoordig is de persoon belangrijk, een dominee moet zich bijzonder maken door hoe hij is. Ik vind dat een verandering die wel bij deze tijd past, waarin het formele minder belangrijk is dan het persoonlijke. Maar ik realiseer mij ook dat het een dominee wel kwetsbaar kan maken. Als hij of zij als persoon geen klik heeft met de gemeente of niet zo lekker in z’n vel zit, is er geen ambt meer dat hem of haar staande houdt. Overigens geldt dat niet alleen voor de dominee, ook voor de burgemeester gaat het op: als de persoon niet goed valt, valt de ambtsketen in het niet.

Eigenlijk voel ik mij wel thuis tussen bakkers en slagers, ik kom tenslotte ook zelf uit een slagersfamilie. En het woord dominee, daar heb ik nooit van gehouden. Het doet mij teveel aan een baasje denken. Geef mij dan maar het Groningse domie. Dat klinkt wel schattig, haast als een troetelnaam.

domie Tjalling

 

image_pdfimage_print

Bijbelvers van de dag

Genadig is de HEER: wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen. Elke morgen schenkt hij nieuwe weldaden. Veelvuldig blijkt uw trouw!